Päiväkävelyllä vierumäellä.

04.03.2017

Vierumäellä järjestettävään turnaukseen lähdettiin oikein bussilla. Tämä järjestely mahdollisti menomatkalla keskustelut kunkin pelaajan säännöllisestä lääkityksestä, eri valmistajien polvitukien ominaisuuksista ja kinesioteippien oikeaoppisesta käytöstä. Matkaan päästiin 11 pelaajan ja Esan voimin. Taustalla ollut pitkä kausi alkoi selkeästi näkyä eriasteisina vaivoina ja bussissa haettiinkin jo aktiivisesti syyllisiä tuleviin ottelutapahtumiin. Lisäksi veikattiin ensimmäisen ottelun avausmaalin tekijää.
Juuri ennen perille saapumista paljastui myös matkanjohtajan ovela juoni. Yhteispelin toimivuutta oli parannettu istuttamalla pakit oikealle puolelle bussia, sentterit istuivat vierekkäin ja laiturit makasivat kuka missäkin. Juoni ei kuitenkaan onnistunut täydellisesti, sillä vilttimies ei suostunut istumaan maksajan paikalle lähtiessä tulleista pyynnöistä huolimatta vaan hän häiriköi Esan keskittymistä koko matkan.
Ennen turnauksen alkua tilanne oli yksinkertaisuudessan monimutkainen. Stars oli viimeisenä tasapisteissä VäPePan kanssa, mutta keskinäisten otteluiden maaliero oli yhden huonompi. Obelix oli kaksikosta kolme pistettä edellä. Näinpä matkaan lähdettiin sillä mielellä, että tiedossa on kävelyretki puistossa.
Ensimmäisessä ottelussa Obelixia vastaan alkulämpö oli suoritettu bussissa nostamalla lämmityksen tehoa. Bussille ja kuskille erityiskiitos, sillä yhdeksän minuutin kohdalla taululla komeili Stars-johto 0-3. Maalintekijöinä kunnostautuivat tutkaparinsa syötöstä patjan yli grogilasin alakulmaan tintannut Sami, Simon tarjoilusta keskeltä hienon kumuran alakulmaan piiskannut ja Samin syötöstä yläkulmaan sijoittanut Mako.
Kahdeksan sekuntia myöhemmin palloa kaivettiin Esan takaa, kun Aki ja Hepu tuplasivat keskellä kaverin, joka luikerteli kuitenkin kämmenelle ja pisti pallon lähietäisyydeltä häkkiin. Tästä puoli minuuttia ja Obelix hiipi jo maalin päähän, tuttua Starsia siis jo useammalta kaudelta. Jupe rankaisi kuitenkin 13 minuutin pelin jälkeen Wepin uitua kantille keskustaan ja kääntäessä sieltä oikeaan reunaan, josta Jupe sivalsi tuttuun tyyliin nyytin.
Puoli minuuttia ennen erän loppua Obelix kavensi jälleen tilanteeksi 3-4. Tässä vaiheessa puhe oli, että pelaillaan varmasti erä loppuun näissä numeroissa. Jupe kuitenkin päätti ajassa 14.48 tuplata Starsin johdon ja Mako pisti numeroiksi 3-6 kaksi sekuntia ennen summeria. Varsin poikkeuksellinen erän loppu Starsille, sillä yleensä peliä rauhoitettaessa omissa kolisee ja urakalla.
Toisessa erässä tilanne näytti jo varsin hyvältä, kun Jupe laittoi hatun naulaan reilun kolmen minuutin pelin jälkeen. Johto oli jo neljä maalia. Peliä pyöritettiin melko tasaisesti Starsin hakiessa maltillisesti avauksia maata pitkin ja Obelixin hakiessa pitkiä ja puolipitkiä kukkupalloja. Erän loppupuolella kukku löysi perille ja kun yksi lähivapari puolustettiin vähän sinne päin, erä päättyi 5-7.
Kolmatta erää pelattiin viitisen minuuttia, kun Starsille napsahti ottelun ensimmäinen jäähy maalinedusruuhkasta. Obelix tarvitsi vain kymmenisen sekuntia ja pallo löysi tiensä tarkasti etukulmasta ohi Esan, joka ei nähnyt tilanteessa palloa lainkaan maskin takaa. Maalin ero, mutta johto edelleen Starsilla. Puolta minuuttia myöhemmin Obelix kiipesi tasoihin.
Stars vastasi Obelixiin rynnistykseen tehokkaalla puoliminuuttisella. Ensin Sami tökki pallon maaliin Antin yritettyä ensin pari kertaa. Heti perään Sami punnersi pallon maalin eteen ja Aki hakkasi karat sisään.
Molemmat joukkueet pyrkivät yleisöön menevään salibandyyn ja Obelix päätti tehdä osansa jännityksen ylläpitämiseksi. Puoli minuuttia Starsin tehohetkestä oli kavennuksen vuoro. Kun viisi minuuttia ennen pelin loppua Obelix napautti pelin tasoihin, ottelu näytti päättyvän tasan aivan kuten kauden ensimmäinen kohtaaminenkin. Tässä kohtaa valokeilaan astui kauden aikana molempiin suuntiin häikäisevän työmäärän tehnyt Henkka. Pallo haltuun, katse ylös, täydellinen syöttö Jupen lapaan ja askel vaihtoaition puolelle. Hetkistä myöhemmin Henkka nostaa kädet kohti kattoa Jupen upean voittomaalin merkiksi nautiskellen samalla sisäisesti omasta upeasta panoksestaan ottelun ratkaisuun.
Tällä suorituksella Stars nousi pisteen päähän Obelixista ja jätti ensimmäisen pelin hävinneen VäPePan kahden pisteen päähän.
Toisessa pelissä oli kutkuttava tilanne, sillä VäPePa ja Stars oli jälleen asetettu pelaamaan yhtä aikaa viereisille kentille. Starsin vastustaja oli ensimmäisessä pelissä suoran sarjapaikan varmistanut SC Unpro, VäPePa kohtasi LA Lightningin. Molempien vastustajilla ottelussa ei ollut mitään panosta.
Stars lähti otteluun paikallisen huoltoaseman antamalla evästyksellä ja kumma kyllä burgerit olivat ilmeisesti pudonneet onnistuneesti vatsasta jalkoihin, sen verran hyvällä liikkeellä tähdistö aloitti ottelun. Viidessä minuutissa Stars johti 2-0 Simon löydettyä keskustasta Akin lavan rystypuolen ja Antin päätettyä upean nousun pakin tontilta seinäsyöttöön Makon kanssa ja tarkkaan sijoitukseen maalivahdin ulottumattomiin. Hetken päästä Unpro tointui Starsin terävästä alusta ja kavensi eron yhteen.
Reilun kymmenen minuutin jälkeen nähtiin ottelun vaarallisin tilanne, kun vastustajan hyökkääjä ei pysynyt Wernerin askelharhautusten tahdissa ja ajoi puolivahingossa Wepin laitaan. Tilanteesta selvittiin onneksi säikähdyksellä ja vastustaja  pelaaja osoitti hienoja herrasmiehen elkeitä tiedustelemalla Wernerin vointia ja tilanteen jälkeen ja pahoittelemalla tilannetta vielä pelin jälkeen. Kudos to him!
Stars hyödynsi tilanteen niin hyvin kuin Mikko Niemen mukaan vain voi. Puolentoista minuutin ylivoimapyörityksen jälkeen Unpro sai vaparin puolesta kentästä, josta palloa ei pelattukaan vasten odotuksia alas päin vaan hyökkääjä puski keskelle ja laukoi pallon maaliin ja pelin tasoihin. Erän loppuun Jupe kilautti Makon tarjoilusta Starsin johtoon, joka kestikin erän loppuun kiitos Esan, joka napsi pari maukasta torjuntaa.
Toisen erän alkuun Unpro sai koneensa käyntiin ja kampesi pelin tasoihin. Peli alkoi pyöriä Starsin päässä ja ainoastaan Esan lukuisat huipputorjunnat ja puolustajien uhrautuva peittopeli pitivät lukemat tasoissa. Mitta kun vastaan asettuivat vielä muuten ottelussa hyvin tuominneet tuomarit, alkoi tilanne käydä haastavaksi. Eetulle vihellettiin sangen kyseenalainen jäähy vastustajan lähdettyä hyökkäykseen. Eetu vaihtoi juoksulinjaa ja vastustaja osui kylkeen pallon ollessa jo toisessa päässä. Tuomari näki tässä ilmeisesti jotain ja Eetu pääsi jäähylle molempien joukkueiden ihmetellessä jäähyä. Unpro ei kuitenkaan aikaillut pamauttaessaan ylivoimalla itsensä ensi kertaa ottelussa johtoon.
Erän viimeinen maali suunnilleen erän puolivälissä olikin sitten silkkaa taidetta. Werneri hiipi puolustukseen selustaan ja huikkasi Jupelle, josko tämä voisi ystävällisesti syöttää hänelle. Hän tehosti myös kehotustaan tukiviittomin ja hetken päästä pallo vihelsikin ilman halki kohti Wepiä. Maila yhteen käteen, silmät kiinni, selkä maaliin sekä palloon päin ja pallo maaliin suoraan ilmasta rystyllä tolppaa nuolleen maalivahdin jalan yli. Kauempaa näytti, kuin osa vastapuolen pelaajistakin olisi hymyillyt ja taputtanut moiselle taidonnäytteelle. Näin tauolle päästiin jälleen yleisöä jännityksessä pitävilla numeroilla 4-4.
Erätauolla käytiin kurkistelemassa verhok läpi VäPePan otteita ja siellä näytti, että VäPePa antoi lätkäjätkille oppituntia salibandysta. Tai sitten LA:ta ei vain kiinnostanut. Niin tai näin, VäPePa johti ottelua sen verran selkein numeroin, että se tarkoitti tähdistön tarvitsevan vähintään pisteen säästyäkseen suoralta putoamiselta.
Ehkä tämä välikurkkaus toiselle kentälle vaikutti otteisiin tai sitten jotain muuta tapahtui. Joka tapauksessa heti erän alussa Unpro katkaisi hienolla takakarvalla keskikentän sooloilun ja päätti siitä saadun ylivoimahyökkäyksen maaliin. Ja kun vauhti oli saatu päälle, Unpro iski pariin minuuttiin vielä pari kaappia ja tilanne oli yhtäkkiä 4-7 ja karsintapaikka alkoi karata käsistä. Henkka kuitenkin päätti nostaa vielä toivoa ja riisti Unprolta pallon kesken seuraavasta aloituksesta alkaneen hyökkäyksen. Seuranneesta ylivoimahyökkäyksestä maltillinen siirto takatolpille hiipineelle Jupelle, joka siirsi pallon ylähyllylle yli poikittain liukuneen maalivahdin.
Vajaa minuutti tästä ja tilanne 5-7 olikin 5-9. Kymmenen minuuttia peliä jäljellä ja karsinta oli neljän maalin päässä. Ensimmäiset selkärangat alkoivat napsua, mutta sami ärähti vaihtopenkillä ja Weppu teki harrypottermaisen taikasauvan vaihdon. Uuden tikun tarjosi pohjattomasta mailakassim valikoimastaan kukapa muu kuin taikureiden taikuri Jupe.
Seuraavat viisi minuuttia Unpro haki jättöjen jättöjen jättöjä ja tyhjältä takatolpalta toiselle syöttöä. Esa hoiti useamman 5vs1-hyökkäyksen ja Unpro haki kauniita maaleja. Kesken pyörityksen Jupe löysi takatolpalle kellumaan jääneen Akin, joka kavensi tilanteeksi 6-9. Paria minuuttia ja Esan lukuisia torjuntoja myöhemmin Hepu sai pallon puoleen kenttään Simolta. Parin askeleen tavaramerkkimäinen kantti ja häikäisevä kierre vasempaan alakulmaan. Antti härri maalin edessä ansiokkaasti maskissa.
Samassa ajassa eli 42.28 tapahtui jotain harvinaista, sillä Stars otti aikalisän. Näin on tapahtunut viimeksi useita vuosia sitten, kun Stars kohtasi edesmenneen SaBan. Tällöin tilanne oli 7-0 SaBalle ja Stars käytti aikalisän heittämällä mailat kentälle ja tekemällä siitä uudet kentälliset. Oli miten oli, aikalisä osui juuri oikeaan hetkeen ja Sami painoi Makon tekemän maalin ristikon kautta sisään. Mako taisi tehdä maalin oikeasti, mutta totuus löytyy tilastoista, joissa maalin tekijänä näkyy Sami.
Parikymmentä sekuntia myöhemmin ajassa 43.11 Wepi ymmärsi viimeinkin, ettei toisella Jupelta hankitulla taikasauvalla operoinutta päivän tuhlaajapoikaa Eetua kannata ruokkia ja vaihtoi syöttöjen kohteeksi Jupen. Tarkkaavaisimmat lukijat saattavat vielä muistaa, että Jupe antoi taikasauvansa lainaan Wepille ja selkeästi herrojen tikkujen välillä oli joku salainen yhteys. Tämä yhteys materialisoitui atleettisen Werneri saadessa pallon. Werneri haki pari veiviä harhauttaen samalla vastustajan, sitten laittoi pitkän veivin päätyyn toiselle veiville Jupelle, joka otti kaaripallon suoraan ilmasta veiviinsä. Pari näpsäkkää pallon siirtoa ilmassa ja pallo maalivahdin jalan alta maaliin ja peli tasoihin. Vaihtopenkit kävivät kilpailua siitä, kumpi sai taputettua raivokkaammin upealle suoritukselle.
Aikaa jäljellä kellossa 1.49 ja karsintapaikka tulossa. Yleensä tässä tilanteessa jäädytään ja täyttymässä oleva tavoite häviää vihreänä savuna ilmaan. Tällä kertaa tätä avustivat kaikki. Simo oli syöksymässä laitaa pitkin läpi ja iskemässä nimeään otsikoihin, kun kaikki tuomareita ja toimitsijoita lukuunottamatta karjuivat Simoa toimittamaan pallon alas. Simo meni hieman hämilleen ja päätyi lopulta kompromissiin nakaten pallon kulmaan ja antaen muiden hoitaa pelin loppuun. Palloa pidettiin omassa päässä, mutta Unpro sai vielä kaivettua sen itselleen. Pelin dynamic duosta Wepi raastoi vielä lopussa pallon itselleen, antoi sen toiselle puolikkaalle Jupelle, joka hallitulla kuppirullalämärillä pisti pallon laitaa pitkin päätyyn ja homma oli selvä.
Viimeisellä minuutilla paikalle tullut oman hommansa hoitanut VäPePa joutui harmikseen toteamaan, että tasatuloksella tähdistö kipusi VäPePan ja Obelixin edelle. Kun Obelix vielä hävisi viimeisen pelinsä, loppusijoitukseksi runkosarjassa varmistui kolmanneksi viimeinen ja kauden ennakkotavoite pudotuspeleistä kauden lopuksi täyttyi.